Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chameleón jemenský

17. 9. 2007

Tohto chameleóna ľahko spoznáte podľa vysokej prilby na hlave, ktorá je typicky pre chameleóny z Arabského polostrova. Chameleón obýva vlhké pobrežné nížiny,úbočiach, aj náhorné plošiny juhozápadného cípu Arabského polostrova. Veľa druhov chameleónov je zboku sploštených. Aj tento druh je výrazné stlačený a pripomína veľký list. Sfarbenie je rôzne, so širokými žltými a zelenými pásikmi na vrchnej strane a modrozelenými pasmi na spodnej strane.

Chameleón jemenský patrí medzi velké druhy chameleónov, samci dorastajú do velkosti az 50 cm., samice bývajú mensie. Samci nesú na hlave nápadnú, az 8 cm. vysokú prilbu pokrytú diskovitými supinami. Farebnost pohlaví je odlisná.Samec chameleóna sa vo volnej prírode dozíva nieco okolo 10-rokov, v zajatí je to od 5- do 8 rokov, zálezí od podmienok, aké sú pre chameleóna vytvorené. Samicka sa dozíva priblizne o 2-3 roky menej, tiez zalezí od podmienok.Systematika chameleóna jemenského je od samého zaciatku poznamenaná mnohými omylmi.Uz pri jeho popise ho autori mylne uvádzali sever Madagaskaru, dlho bol povazovaný za clena Egypta, Etiópie a Sokotry.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA